10/10/2021-abidenur çalık & zeynep demircan

Mimarlık Gibi Bir Şey Değil,
Şehir ve Bölge Planlama!


            Selam, biz şehir ve bölge planlama 2.sınıf öğrencileri ve tüm sene boyunca iki kader ortağı Zeynep ve Abide. Bu yazıda mimarlık gibi bir şey sanırım denilen bölümümüz ve okulumuz hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

            İYTE Mimarlık Fakültesi, kampüsün en uzak noktasında yer alıyor ama sahip olduğu manzara ile bu olumsuzluğu bizlere unutturuyor. Mimarlık Fakültesinde bulanan Şehir ve Bölge Planlama bölümü İYTE’de açılan ilk bölümlerden birisi ve devlet üniversitelerindeki şehir ve bölge planlama bölümleri arasında ilk 10 da yer alıyor. Bu başarı tabii ki şans eseri değil, çünkü bölümümüz oldukça nitelikli ve kapsamlı bir eğitim veriyor. Bu nitelikli eğitimin öncüleri ; akademisyenlerimiz. Bölümdeki bütün akademisyenler Türkiye’nin hatta Dünya’nın en iyi üniversitelerinde lisans, yüksek lisans, doktora yapmışlar.

WhatsApp Image 2021-10-08 at 16.44.39

https://mapio.net/pic/p-25123602/


“Mimarlık Fakültesinde bulanan Şehir ve Bölge Planlama bölümü İYTE’de açılan ilk bölümlerden birisi ve devlet üniversitelerindeki şehir ve bölge planlama bölümleri arasında ilk 10 da yer alıyor. Bu başarı tabii ki şans eseri değil, çünkü bölümümüz oldukça nitelikli ve kapsamlı bir eğitim veriyor.”


           





          Bölüm ders programında, bölüm dersleri, seçmeli dersler(genel kültür dersleri, dil dersleri…), çalışma hayatında bizlere yardımcı olacak staj programları yer alıyor. 4 yıllık olan bölümümüzün ilk ve son yıllarında mimarlık bölümü ile ortak ders alıyoruz, bu sayede her iki bölümün öğrencileri piyasadaki ortak iş yapma sürecine hazırlanıyor. Bu durum iki bölüm içinde çok olumlu sonuçlar yaratıyor.

           İyi akademisyenlerin olduğu yerde boş durmak asla kabul edilemez. Bu yüzden şehir ve bölge planlama bölümü oldukça yoğun tempoda çalışmanızı gerektiriyor. Uykusuz geçen günler ve bol bol sabahlamalı bir tempo…

            Bölüm derslerimizden kredisi en yüksek ve ortalamanızı en çok etkileyecek olan ‘’Tasarım Stüdyosu (8 KREDİ)’’n da her hafta çalışmalarınız üzerinde kritik alıyorsunuz ve aldığınız kritikler doğrultusunda tasarımınızı veya çiziminizi düzeltiyorsunuz. Ayrıca her hafta teslim edeceğiniz bir ödev mutlaka oluyor. Siz siz olun ödevi asla son güne bırakmayın!!


“Uykusuz geçen günler ve bol bol sabahlamalı bir tempo…”


            Diğer uygulamalı derslerimizde çizimler, modeller için bizler online eğitimde birkaç program öğrendik. Bunlar Autocad, Sketchup, Photoshop ve bazı render programları gibi. Online eğitimin tek olumlu kısmı pijamalarınızla derse girmek ve bu programları öğrenmek oldu. Yüz yüze eğitimde program öğrenme gibi şansımız pek olmuyor. Çünkü yüz yüze eğitimde genellikle el çizimi isteniyor. El çizimi deyince gözünüz korkmasın çünkü yetenek gerektiren bir konu değil, ayrıca ilk dönem verilen teknik resim dersi ile çiziminizi geliştirebilirsiniz. Bu derslerin yanında şehir tarihi, ekonomi, sosyoloji, istatistik gibi sözel derslerimiz yoğunlukta ayrıca sayısal olarak ‘’Calculus 1’’ ve ‘’Lineer Cebir’’ dersleri mevcut.

            Her ne kadar çok çalışmanızı gerektirecek ve sosyal hayatınızı kısıtlayacak bir bölüm olsa da aslında online da dahil çok eğlenceli ve renkli zamanlar geçirdiğimiz bir bölüm. Eğer tasarıma, planlamaya, şehirlerin tarihine ve kültürüne ilgi duyuyorsanız hepinizi bölümümüze bekliyoruz. Şimdiden herkese başarılar. İyi uyuyun tabii böyle bir şey mümkünse 🙂