izmir
saat kulesi

hikayesi

yapısı

konumu
Sultan 2. Abdülhamit, tahta çıkışının 25. yılı adına birçok ilde karşımıza çıkan saat kulelerinin yapılmasını emretmiş. Yani günümüzdeki saat kulelerinin hikayesi burdan geliyor. Neyse, dönelim İzmir’in simgesi durumuna gelmiş saat kulesine.
Bahsettiğimiz gibi 2. Abdülhamit tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla birçok ilde saat kulesi yapılmasını emretmiş. Bu emre karşılık Saat Kulesi, o zamanın İzmir Valisi, Bahriye Milivarisi ve Belediye Reisinden oluşan komisyon tarafından 25. Yılı simgelemesi sebebiyle 25 musluklu olarak tasarlanıp yaptırılmış. Fakat bu musluklar günümüze ulaşamamış maalesef. Temeli büyük bir törenle atılan İzmir Saat Kulesi, en büyük zararı 1928’de 6,5’lik torbalı depreminde görmüş; ve hatta depremden sonra onarımı için Mustafa Kemal Atatürk, maddi yardımda bulunmuş. Kule, 1974 depreminden de etkilenmiş ve saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış. Hatta kulenin saati depremin olduğu saatte, yani 02:04’te durmuş. Tabii ki iki yıl içinde şehrin simgesi onarılmış ve saat çalışır hale gelmiş.

Osmanlı saat kuleleri içinde en estetik görünümlü ve zarifi olarak kabul edilen Saat Kulesinin yapımı için kurulan inşaat komisyonu tarafından yapılmıştır. Bu komisyon, Fransız bir mimarın Arap mimarisine göre hazırladığı çeşmeli saat kulesinin tasarımını onaylamış. Temeli bir törenle atılan kulenin inşaatı 1901 yılında tamamlandı. Kulenin saati Alman İmparatoru tarafından hediye edilmiş.
25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen yapılı olan bu yapının platformu beyaz mermerden, diğer yapıları da kesme taştan yapılmış. Kolonlarında Afrika teması işlenen Saat Kulesi şadırvan anlayışıyla tasarlanmış ve etrafına 4 adet çeşme eklenmiş. Kulenin dört tarafında bulunan küçük balkona benzer unsurların Doğu ve Batı yönlerinde Osmanlı arması, Kuzey ve Güney yönlerinde de 2. Abdülhamit’in tuğra kabartmaları yapılmış. Dışı baklava dilimi kabartmalarıyla yapılmış ve 4 tane saat eklenmiş.

Konak Meydan’ındaki Hükümet Konağı, Kemeraltı Çarşısı girişi, Konak Yalı Camii ve İzmir Büyükşehir Belediyesi binaları arasında bulunuyor İzmir’in simgesi. Bazıları için buluşma noktası bazıları için de fotoğraf çekinip kuşlara yem attığınız bir yer İzmir Saat Kulesi. Oraya gittiğinizde bu bilgileri anımsıyorsanız ne mutlu bize.😊
