06/12/2021-arda kaan civelek
İYTE'de Çevre Mühendisliği ve
Mühendisliklerle İlgili Çalışmaları
Öncelikle merhaba, ben İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde 1. sınıf Çevre Mühendisliği öğrencisi Arda Kaan. Çevre Mühendisliği kendime oldukça yakın bulduğum, öğretmenlerim tarafından bana tavsiye edilen bir bölümdü. Uzun araştırmalarım sonucu ve de okulumuzda yeni açılmış olması sebebiyle İYTE’yi tercih ettim. Sizlere bu yazıda kendi bölümümü ve de neden İYTE Yapı’nın bir parçası olduğumu anlatmak istiyorum.
İYTE Çevre Mühendisliği bölümü, yeni açılmış olmasına rağmen içinde 7 öğretim üyesi, 9 araştırma görevlisi barındırmaktadır. CV’leri de uluslararası alanda gerçekleştirdikleri akademik başarılar ile dolu. Yeni açılmış olmasının dezavantajları da var ne yazık ki. Erasmus’a öğrenci gönderebilmek için uluslararası anlaşmalar ve ders programları oldukça değişkenlik gösterebiliyor. Bölümümüzden henüz mezun olan birisinin olmaması da öğretim üyelerimizin karar vermesini zorlaştırabiliyor. Yine de eğitimlerimiz bizimle oldukça fazla ilgileniyorlar ve bu dezavantajları önümüzden kaldırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Son olarak bölümümüz üniversiteye giriş puanı olarak şu an diğer üniversitelerin gerisinde kalsa da bu durumun zamanla değişeceğine eminim.

https://enve.iyte.edu.tr/bolum-baskanligi/
Profesörümüz Dr. Sait Cemil Sofuğlu’nun bazı çalışmaları:
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11356-019-05774-y
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.9b03090
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045653519309804?via%3Dihub
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301479718311277?via%3Dihub
” Eğitmenlerimizin ve İYTE’nin durumunu göz önünde bulundurduğumuzda, kolaylıkla bolca araştırma yapabilmek ve de yeni başarılara birlikte imza atmak için #benceiyteyegelmelisin .”
Bir çevre mühendisi olarak İYAP’a katılma sebebim, mesleki düzeyde çevre mühendislerinin inşaat mühendisleri ile iç içe çalışıyor olması. Atık yakma tesisleri ve atık depolama tesisleri büyük alanlar kaplayan, içinde toplama, ayrıştırma, yakam ve arıtma süreçleri gibi süreçler barındırdığı için inşaat süreci oldukça uzun ve maliyetli olan yapılar. Bu yapılarda kullanılacak işlemler, yakılacak veya depolanacak olan atıkların kapasiteleri çevre mühendisleri tarafından hesaplanmakta, sonrasında mimarlar ile birlikte yapının planı çizilmekte ve inşaat mühendisleri ile birlikte bu yapılar inşa edilmekte. Çevre mühendislerinin farklı çalışma alanları olsa da ülkemizde özellikle yoğunlaşması gereken ve dünya çapında da sürdürülebilirlik sağlanana kadar hızla çalışmalara devam edilmesi gereken bir alan.
Aynı zamanda üzerine yoğunlaşabilecek alanlardan birisi de atık su yönetimi. Su sorunun küçümsenemeyecek bir sorun olduğunu artık herkes biliyordur. Bu alanda da tahmin edebileceğiniz üzere su arıtma tesisleri, kanalizasyon sistemleri yapılması oldukça uzun süren, gelen kapasiteyi karşılayabilecek ve ulaştığı bölgedeki her insana hizmet edebilecek altyapı sistemleri isteyen yapılardır.
“İleriyi yaşanabilir kılmak için birlikte geleceğimizi inşa etmeliyiz. Bunun için bol bol araştırmamız gerekse bile.”
Bölüm ders programımız ilk 4 dönem matematik, fizik gibi temel dersleri içinde barındırmakta. Bu sırada da çevre mühendisliğini ilgilendiren derslerimiz yavaş bir tempo ile başlayıp son 4 dönemde tamamen pratik ve teorik olarak mesleki eğitime geçiyor. Bu sayede ilgilenenler için ÇAP, Erasmus, yatay ve dikey geçiş gibi işlemlerde kolaylık sağlıyor. Eğitmenlerimiz ve okulumuz yeni açılan bölümümüzün başarılı olması adına staj ve araştırma imkanlarına oldukça özen gösteriyor. Bu yüzden orta başarı seviyesindeki bir öğrencinin bile son iki sene içerisinde rahatlıkla staj veya da çalışma imkanı bulabileceğini düşünüyorum.
Üniversite hayatınızın ilk dönemlerinde düşük bir tempoda çalışıp sosyal hayatınız veya hobileriniz ile rahatça ilgilenebilir, ilerleyen süreçlerde de çalışma temponuzu arttırıp kariyerinizde oldukça başarılı bir hale gelebilirsiniz. Tamamen size kalmış :).